Translate

Tuesday, 8 September 2009

FASAL 3, PERLEMBAGAAN MSIA : AGAMA LAIN BOLEH DIAMALKAN DENGAN AMAN DAN DAMAI

1. Ramai yang tidak memahami tafsiran dan juga objektif yang tersurat dan tersirat pada fasal 3, Perlembaagan Malaysia: " Islam adalah Agama bagi Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di maan-mana bahagian dalam Persekutuan".

2. Berasaskan kepada fasal inilah yang membolehkan ugama Islam diberi keistimewaan dan juga keutamaan oleh kerajaan sejak merdeka hinggga kini untuk memartabatkan serta memperkasakan risalah dakwah Islamiah serta prasarana-prasarana yang berkaitan dengan kepentingan umat Islam di negara ini. Agama-agama seperti hindu, kristian, buddha dan lain-lain agama tidak tercatat secara khusus dan tidak pula diberi keistimewaan dan keutamaan sebagaimana agama Islam.

3. Kenapa penganut-penganut agama hindu di Selangor yang jumlah mereka amat kecil berbanding dengan masyarakat melayu yang beragama Islam nak menuntut hak mereka yang sama seperti umat Islam? kenapa mereka perlu kepada sebuah kuil di Seksyen 23 Shah Alam..? Kenapa kerajaan Selangor pimpinan kerajaan Pakatan Rakyat perlu memenuhi tuntutan mereka.? Jawabnya mereka ini semuanya jahil ataupun buat-buat jahil tentang fasal 3 Perlembaagan Malaysia.

4. Fasal 3 Perlembagaan Malaysia mensyaratkan bahawa agama-agama lain boleh diamalkan di negara ini dengan syarat ianya mendatangkan keamanan dan kedamaian kepada masyarakat Islam. Bukan semua amalan agama hindu, kristian dan buddha boleh dipaktiskan sewenang-wenangnya dalam masyarakat majmuk di negara ini yang meletakkkan Islam sebagai agama yang paling tinggi dan rasmi. Kalau kuil yang nak dibina itu boleh mendatangkan kegelisahan dan juga tidak senang di kalangan penduduk Islam di sesuatu tempat, maka pembinaan kuil berkenaan tidak boleh diteruskan. Asasnya ialah Islam didahulukan dan keamanan diutamakan. kalau dengan terbinanya kuil ini boleh mendatangkan huru-hara dan pergaduhan antara agama dan kaum di sesuatu tempat itu, maka kaedahnya ialah kita kena kembali kepada fasal 3 Perlembagaan Malaysia.

5. Jelas kepada kita bahawa bukan semua kehendak kaum bukan Melayu dan agama-agama lain seperti hindu, kristian dan Buddha di Malaysia ini boleh diterima dan diberi ruang sama dengan keistimewaan yang ada pada penganut agama Islam. Kalau penganut agama Islam berhakl mendirikan surau di setiap taman dan berhak mendapat masjid di setiap kariah di sesuatu kawasan, maka tidak semestinya kita mesti membenarkan puak-puak penganut agama hindu ini untuk menikmati benda yang sama dengan orang Islam. Orang hindu kena faham, kalau nak menjadikan hindu sebagai agama yang diangkat tinggi dan mulia maka tempatnya bukan di Malaysia. Mereka boleh pergi ke negara India untuk mengamalkannya ajaran hindu secara lebih perkasa dan dominan.

6. Justeru, saya berpendapat bahawa kerajaan BN sebelum ini dan juga termasuk kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dewasa ini telah memberi muka dan juga ruang yang terlalu banyak kepada kaum India HIndu di negeri Selangor ini untuk menonjolkan syiar HIndu mereka termasuk pembesaran Batu Caves sebagai pusat peribadat terbesar hindu di Asia . Tidak kiralah sama ada para pemimpin BN/UMNO ataupun PKR-PAS, mereka mesti faham untuk meletakkan kepentingan undi dalam pilihanraya dengan kepentingan Syiar Islam di negara ini. Saya dimaklumkan bahawa jumlah kuil-kuil hindu di Selangor ni sudah melebihi jumlah sekali ganda daripada jumlah masjid-masjid. Ini bermakna bahawa orang hindu ni saja nak tunjukkan pada orang bahawa hindu adalah agama dominan di Selangor. Tak kan masyarakat Islam dan pemimpin-pemimpin UMNO dan PAS tak faham situasi ini.

7. Dah jelas dalam perlembaagan bahawa agama Islam adalah agama tunggal dan rasmi di Malaysia dan agama-agama lain hanya boleh diamalkan dengan syarat ianya aman dan damai sahaja. Kalau dah sampai ke tahap masyarakat Islam jadi marah dan tidak selesa dengan pengamalan dan juga provokasi hindu ini seperti yang berlaku di Seksyen 23, maka pada tahap ini apa sahaja amalan keagamaan agama-agama lain tidak boleh dilaksanakan. Kalau berlaku pertumpahan darah dan rusuhan, maka kesalahan ini harus dipertanggungjawabkan kepada pihak kerajaan yang mengizinkan pembinaan kuil ini dan juga pihak keselamatan yang tidak tegas .

8 Satu Malaysia bukan bermakna bahawa semua kaum dan juga agama berhak untuk mendapat hak yang sama dari segi pengamalan agama dan juga sosial. Ianya hendaklah berasaskan kepada Perlembagaan Negara dan prinsip Rukunegara seperti yang digagaskan oleh Dato' Sri Naib Razak.