Translate

Saturday, 7 March 2009

2009 TAHUN MELAWAT MAHKAMAH

1. Suatu masa dahulu kerajaan Malaysia telah memperkenalkan TMM iaitu Tahun Melawat Malaysia untuk menggalakkan sektor pelancongan di negara ini. Alhamdulillah dengan kempen-kempen serta promosi yang berkesan daripada kementerian pelancongan maka jumlah pelancong asing ke negara ini telah mencecah 20 juta orang.

2. Pada Tahun 2009 ini pula, TMM telah bertukar wajah kepada satu lagi tarikan tempat untuk dilawati oleh para pelancong asing dan tempatan iaitu Pakej Tahun Melawat Mahkamah (TMM). Banyak pertunjukan-pertunjukan menarik dalam kalendar TMM ini, antaranya :

Speaker Perak, V. Sivakumar saman Penasihat Undang-Undang Negeri Perak - YB. Nizar, Bekas MB Perak saman Datuk Dr. Zambry Kadir- Datuk Dr. Zambry kadir saman Speaker Perak - Dua bekas Exco Perak didakwah rasuah di mahkamah- Teressa Kock saman Dr. Khir Toyo dan Utusan Melayu - Beberapa kes rasuah politik pemimpin UMNO yang didakwa oleh SPRM - Dato' Mazlan Harun dan Dato' Kadar Shah mohon perintah injuksi mahkamah untuk menghalang Perhimpunan Agong UMNO- Anwar fail rayuan untuk membatalkan perintah mahkamah Tinggi kes tuduhan liwatnya dengan saiful- dan banyak lagi kes-kes artis mengenai perceraian, khalwat dan sebagainya.

3. Kalau nak dikumpulkan nanti, malaysia boleh dianugerahkan Guinness record tentang kes-kes mahkamah ini pada tahun 2009. Jadi saya cadangkan kepada YB. Dato' seri Azalina othman Said, Menteri pelancongan Malaysia agar menyenaraikan mahkamah-mahkamah di negara ini sebagai tempat-tempat yang menarik untuk dilawati oleh para pelancong asing. Insya Allah jumlah pelancong akan meningkat.