Translate

Friday, 28 November 2008

TAZKIRAH JUMAAT : HAKIKAT SIFAT TAKABBUR

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh . Amma ba'du.

1. Sifat menyombong diri atau membesar diri adalah sifat hati yang berada dalam batin diri. dari sifat inilah lahirnya perilaku perbuatan atau tindakan yang bersifat lahir sebagai terjemahan atau natijah kepada sifat sombong dan membesar diri. Sifat takabbur ini berbeza dari sifat 'ujub. Sifat 'ujub hanya berkaitan dengan diri sendiri dan ianya berlaku ketika bersendirian tanpa pihak ketiga. Tetapi sifat takabbur ini hanya akan terserlah apabila adanya pihak lain sebagai objek sasaran untuk ditonjolkan.

2. Firman Allah s.w.t, yang bermadsud : " Berdoalah kepadaKu, nescaya akan Ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri (takabbur) dari menyembahKu akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina dina."
( Surah Fussilat , Ayat 15 )

3. Ada beberapa sebab ataupun punca yang menyebabkan seseorang itu boleh menjadi sombong dan takabbur, iaitu :

Pertama : ILMU - hanya sedikit bilangan orang-orang yang berilmu (alim) ini yang terlepas daripada sifat takabbur dengan ilmunya. Ini kerana kebanyakan daripada mereka yang berilmu ini akan merasa dirinya sempurna dan lebih daripada orang lain.

Kedua : AMAL IBADAH - Kebanyakan orang yang termasuk dalam golongan orang yang kuat beribadah ini akan merasakan bahawa mereka lebih berhak dihormati dan disanjungi daripada orang lain. Mereka juga akan mengharapkan diri mereka akan mendapat lebih keistimewaan di majlis-majlis umum dan kera'ian. Kebanyakan daripada mereka sering mengatakan bahawa dirinyalah yang terselamat, orang lain akan binasa. Rasulullah s.a.w pernah bersabda : " Jika kamu mendengar seseorang mengatakan semua orang binasa, maka sebenarnya dialah yang lebih binasa" (Riwayat Muslim ).

Ketiga : TAKABBUR DENGAN NASAB KETURUNAN -Jarang sekali orang yang berdasarkan latarbelakangnya berketurunan mulia terlepas daripada rasa besar diri atau takabbur. Kebanyakan mereka memandang rendah orang yang tidak setaraf dengannya.

Keempat : BERBESAR DIRI ATAU TAKABBUR DENGAN PARAS KECANTIKAN - Biasanya ini berlaku di kalangan kaum wanita. Sifat ini boleh mendorong kepada perbuatan merendahkan orang lain seperti mengumpat dan menceritakan keburukan serta keaiban rupa paras orang lain.

Kelima : TAKABBUR DENGAN HARTA KEKAYAAN - Biasanya sifat ini dipunyai oleh para pembesar dan saudagar ahli perniagaan. Mereka akan memandang rendah terhadap orang fakir miskin.

DIMANAKAH KEDUDUKAN TUAN/PUAN DALAM HAL INI..?

4. Justeru, marilah kita bersama-sama memohon kepada Allah agar sifat keji ini serta sebab-sebab yang boleh menjerumuskan kita kepadanya dijauhkan oleh Allah s.w.t, serta berdoa memohon keampunan daripada Allah agar diampunkan dosa-dosa kita sekiranya kita pernah terbabas melakukannya.