Translate

Monday, 20 July 2009

BERTUAH NASIB PENJENAYAH DI MALAYSIA - RAMAI PEJUANG HAK ASASI AKAN MEMBELANYA

1. saya teringat akan satu kisah di Amerika Syarikat pada tahun lepas. di mana seorang pencuri yang menceroboh masuh ke dalam rumah orang telah menyaman tuan rumah berkenaan kerana melanggar hak asasinya untuk makan. Ceritanya begini, tuan rumah berkenaan telah membuat sistem keselamatan dalam rumahnya di mana seseorang yang menceroboh masuk ke dalam rumahnya tidak boleh keluar kerana sistem pintu dan tingkap elektrik yang digunakan dalam rumahnya boleh dibuka masuk tetapi tidak boleh keluar. Akibatnya beberapa orang pencuri yang masuk ke dalam rumahnya semasa ketiadaan tuan rumah tadi telah terkurung lebih 2 hari dalam rumah berkenaan. kebetulan pula, bekalan makanan dalam rumah berkenaan tidak ada dan tiada stok makanan dalam peti ais di rumah itu.

2. Bila tuan rumah balik ke rumah, di dapati pencuri berkenaan telah letih dan lemah kerana tak makan selama dua hari. Kedua-dua pencuri ini telah diserahkan kepada polis kerana kesalahan menceroboh rumahnya. Sebaliknya para pencuri ini telah menyaman tuan rumah ini kerana telah meninggalkan rumahnya tanpa ada sebarang makanan dan sistem keselamatan pintu dan tingkap di rumah berkenaan telah menyebabkan pencuri tadi tidak boleh mendapat makanan di luar. Tuan rumah telah dipersalahkan kerana membiarkan pencuri ini kelaparan dalam rumah dan ini telah melanggar hak asasi pencuri ini untuk mendapatkan makanan. Kes ini telah dibicarakan dan akhirnya tuan rumah didapati bersalah dan didenda kerana cuai. Ini kes yang berlaku di Amerika. Aneh betul kan, seorang pencuri telah diberi pembelaan dan mangsa kecurian pula yang dipersalahkan.

3. bagaimana pula dengan malaysia, nampaknya sejak adanya pakatan Rakyat ni, ianya sama juga dengan apa yang berlaku di Amerika. Contohnya, seorang pencuri kereta mewah berbangsa India ( Kugan) satu masa dulu telah dibela oleh puak-puak pejuang hak asasi kononnya pihak Polis telah menyebabkan kematiannya dalam tahanan. mereka tak percaya dengan laporan doktor bedah siasat dan juga Polis. Polis dan doktor yang tak betul. habis apa yang dibuatnya selama ni yang terlibat dengan kes-kes kecurian kereta mewah tu, betul ke..?

4. Dulu YB. Nizar dan para penyokong PAS di Perak telah memprotes Sultan Perak dan menderhaka kepada raja. Para penyokong PAS telah berbaring dijalan raya untuk menghalang kereta Raja nazrin Shah yang lalu menuju ke Istana Bukit chandan. Akhirnya Polis di salahkan kerana telah menggunakan kekerasan dan juga alat pemedih mata untuk menyuraikan rusuhan itu. Sebaliknya, YB Nizar pula yang dianggap sebagai wira rakyat. Sekali lagi pihak istana di persalahkan dan juga Polis dituduh berlaku kejam dan zalim. habis apa yang mereka lakukan tu betul dan beradab ke..?

5. Baru-baru ini kita digegarkan dengan kematian pegawai khas Exco selangor yang memberi keterangan di pejabat SPRM sebagai saksi kepada kes tuduhan penyalahgunaan wang negeri oleh 7 orang ADUN dan Exco DAP Selangor. Akhirnya, orang menyalahkan SPRM dan juga kerajaan bersubahat dengan kematian mangsa ini. habis mereka yang menjadi dalang kepada gangster dan kongsi gelap di selangor ni, betul ke..? Kalau nak cerita lebih kita tanya dengan Ahli Parlimen PKR Wangsa maju, YB. Wee Chee Keong yang mendedahkan perkara ini. sebenarnya YB Azmin Ali sendiri telah mendesak MB selangor, Khalid Ibrahim supaya merombak segera EXCO Selangor kerana dia dah terhidu dengan gerakan-gerakan kongsi gelap di kalangan pemimpin-pemimpin DAP Selangor. Apa nak jadi dengan Malaysia sekarang ni. Sayapun lepas ni nak berbaik-baik juga dengan perompak dan penyamun di di negara ini, kerana jika ada pihak Polis ataupun pihak berkuasa yang cuba ganggu saya maka rakyat akan membela saya. Na'uzibillah.