Translate

Wednesday, 26 November 2008

TERDAPAT 54 KALI KALIMAH "MELAYU" DALAM PERLEMBAGAAN1. Ramai yang tidak menyedari bahawa di dalam Perlembagaan Malaysia terdapat sebanyak 54 kali perkataan ataupun kalimah "MELAYU" disebut secara jelas dan nyata. Tanpa ragu-ragu dan rendah diri kepada kaum-kaum Cina dan India, orang Melayu seharusnya merasa bersyukur dan bertuah kerana bangsa Melayu merupakan satu-satunya bangsa yang diberi perlindungan khusus di dalam Perlembagaan Negara.

2. Saya sudah selidiki patah demi patah perkataan yang tertulis di dalam perlembagaan ini, namun tidak ada satu perkataanpun menyebut bangsa Cina dan India. Cuma yang disebut hanyalah perkataan pribumi dan kaum bumiputera ataupun secara amnya menyebut "KAUM LAIN". Kaum Lain di sini tidak memberi maksud kepada kaum cina dan India tetapi lebih mirip kepada kaum-kaum lain di Sabah dan Sarawak seperti Iban, Bidayuh, dayak, kadazan, murut , bajau dan sebagainya. Habis..! Kenapa kaum cina dan India di negara ini terlalu sibuk dan seperti muka tak malu untuk menuntut hak sama rata dengan bangsa Melayu di negara ini?

3. Mari kita merujuk kepada Perkara 152 ( Perlembagaan Malaysia ) : yang menyentuh tentang Bahasa Kebangsaan. Lihat 152 (1) " Bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu dan hendaklah ditulis dalam apa-apa tulisan sebagaimana yang diperuntukkan dengan undang-undang oleh Parlimen".

4.
Perkara 152 (2) pula dengan jelas menyatakan : "Walau apapun peruntukan Fasal (1), selama tempoh sepuluh tahun selepas Hari Merdeka, dan selepas daripada itu sehingga selainnya diperuntukkan oleh Parlimen, bahasa Inggeris boleh digunakan dalam kedua-dua Majlis Parlimen, dalam dewan Negeri tiap-tiap negeri, dan bagi segala maksud rasmi yang lain". Jelas kepada kita bahawa di dalam Fasal 152(2) ini, penggunaan bahasa Inggeris hanya dibenarkan untuk digunakan dalam segala maksud urusan rasmi kerajaan bagi tempoh 10 tahun dari tarikh merdeka sahaja. Bermakna bahawa selepas pada tarikh 31 Ogos 1967, semua urusan rasmi kerajaan sama ada pusat dan negeri mestilah menggunakan sepenuhnya BAHASA MELAYU dan juga tulisan Melayu.

5. Kenapa selepas 51 tahun merdeka, ada pihak-pihak seperti DAP di Pulau Pinang hendak menggunakan tulisan papan tanda di negeri berkenaan dengan pelbagai tulisan dan bahasa termasuk tulisan cina dan tamil. Sebagai seorang berbangsa cina, Ketua Menteri Pulau Pinang En. Lim Guan Eng yang mencetuskan idea ini bukanlah berhasrat nak memperjuangkan serta memartabatkan tulisan bahasa cina sangat. Tetapi, tindakan beliau sebenarnya lebih kepada dendam dan sakit hati kepada bangsa Melayu selama ini yang diberi keistimewaan dalam negara. Matlamat sebenarnya ialah untuk mencabar dan memprovokasi orang-orang Melayu sama ada di dalam UMNO, PAS maupun PKR; adakah mereka akan bersatu di dalam memperjuangkan isu bahasa Melayu ini.

6. Kitapun hairan bagaimana pihak kerajaan pusat dan juga pihak berkuasa yang menguatkuasakan undang-undang Perlembagaan Persekutuan ini boleh berlembut dengan DAP dalam soal isu bahasa Melayu ini. Ianya jelas termaktub dalam Perlembagaan bahawa wajib semua urusan rasmi negara dan negeri menggunakan bahasa Melayu. Kalau tak boleh bertindak melalui undang-undang persekutuan, inilah masanya bagi kerajaan hendak menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) untuk menahan individu dan juga pihak yang cuba untuk menggugat perlembagaan negara dan juga mencabar sensitiviti kaum Melayu. Tidakkah perkara ini boleh membawa kepada kegelisahan, kemarahan, dan akhirnya membawa kepada rusuhan antara kaum di Pulau Pinang nanti..?

7. Pada pandangan saya DAP adalah sebuah pertubuhan parti politik berhaluan kiri yang anti Melayu dan Islam. Kalau di zaman darurat dahulu fahaman ini diperjuangkan oleh Parti Komunis Malaya, tetapi apabila negara sudah merdeka maka fahaman dan perjuangan komunis ini telah meresap dalam perjaungan DAP. Bermakna DAP adalah berfahaman komunis. Bezanya, Parti Komunis Malaya adalah pertubuhan yang diharamkan oleh kerajaan British (gerakan bawah tanah), manakala DAP adalah sebuah Parti Politik yang berdaftar di bawah Akta Pertubuhan. Perjuangan antara Komunis dan DAP adalah sama.

Imej:Rashid Maidin Chin Peng Chin Tien 1955.jpg
Pemimpin Parti Komunis Malaya, Chin Peng (Sebelah Kanan) dan orang kanannya Rashid Maidin- Dulu Chin Peng memperalatkan Rashid Maidin. Sekarang perjuangan Chin Peng diteruskan oleh saudaranya Lim Kit Siang (DAP), dan Kit Siang telah memperalatkan pula Anwar Ibrahim. Sama saja modus operandi komunis dan DAP yang memperalatkan pemimpin Melayu untuk menghancurkan Melayu dan Islam. Bagaimanapun Kit Siang (DAP) lebih bijak daripada Chin Peng (komunis) kerana beliau berjaya menarik sokongan golongan ulama dalam PAS untuk bersekongkol dengan DAP bagi menghancurkan Melayu dan Islam. Chin Peng ternyata gagal mempengaruhi golongan ulamak di zaman darurat dahulu (1948-1960).

Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat ke 5 by Anwar Ibrahim.

Gambar ini pula ialah Lim Kit Siang ( Kiri ) dan Anwar Ibrahim (Kanan). Lihatlah betapa inteamnya mereka berdua, sama seperti inteamnya gambar di atas antara Chin Peng dan Rashid Maidin.

8. Cuba bayangkan bagaimana kurang ajar dan samsengnya pemimpin-pemimpin DAP dan juga pemimpin-pemimpin hindu PKR serta HINDRAF..! Dah jelas bahawa perkataan 'MELAYU' diulang sebut sebanyak 54 kali dalam perlembagaan negara. Apa akan jadi jika sepatah harampun perkataan melayu tidak disebut dalam perlembagaan. Yang ada cuma perkataan 'MALAYSIAN' dan 'MALAYSIA' . Dah tentu kaum Melayu akan merempat dan dicerca lebih teruk lagi sepertimana Melayu di Singapura. Apa dah jadi dengan melayu di Singapura..? Itu pasal DAP memperjuangkan konsep 'Malaysian Malaysia'.

9. Jadi, kita nak peringatkan kepada kerajaan, khasnya Kementerian Pelajaran Malaysia- janganlah menggunakan istilah subjek bahasa Melayu sebagai 'bahasa Malaysia'. Kita kena kekalkan semula penggunaan "BAHASA MELAYU". Tidak ada istilah bahasa Malaysia. Ini semua istilah DAP. Kita cadangkan pula pihak kerajaan agar menamakan semula Malaysia sebagai 'MALAYA' kerana Melaya dalam istilah bahasa Inggeris memberi makna 'Tanah Melayu'. Sama juga bangsa India di dunia ini ada tanahair mereka bernama Negara INDIA dan orang Cina ada juga tanahair mereka bernama Negara China. Bagi orang Melayu pula, apakah nama tanahair ataupun ibu pertiwinya..? Orang Melayu di Indonesia, tanahair mereka diberi nama Indonesia. Melayu di Brunei, tanahair mereka diberi nama Brunei. Melayu di Mindanao, tanahair mereka di beri nama Filipina.

10. Jadi, orang Melayu di negara kita sahaja yang boleh mengekalkan nama bangsanya iaitu Melayu dalam sebutan nama negara tanahairnya iaitu "MALAYsia", yang bermaksud melayu asia. Kalau mengikut sebutan bahasa Mandarin " malay-sia" bermakna Melayu Mati. Adakah kita mahu ruh perjuangan Melayu ini mati di tanahairnya sendiri..? Ini tanda-tanda awal bahawa umat Melayu akan hilang di dunia... biarkan, biarkan...