Translate

Saturday, 21 February 2009

KENAPA TA'SUB MACAM YAHUDI..?

Firman Alllah s.w.t, bermaksud :
" Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman) dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka; orang-orang yang fasik "
( Surah Ali Imran : Ayat 110 )

1. Menerusi ayat di atas, ianya memberi pengajaran dan juga kefahaman kepada kita bahawa umat Muhammad adalah umat yang terpilih dan yang terbaik di kalangan manusia. Dan Allah telah menceritakan bahawa jika golongan Ahli Kitab seperti Yahudi dan Nasrani juga beriman kepada Allah maka mereka juga akan menjadi umat yang terbaik.

2. Malangnya, apabila mendengar berita dan juga pengkhabaran bahawa Nabi Akhir zaman dipilih oleh Allah di kalangan bangsa Arab, maka kebanyakan kaum Yahudi ini enggan menerimanya kerana mereka mempunyai keegoan dan juga satu persepsi bahawa kaum Yahudi adalah kaum yang terbaik. Ini kerana kebanyakan nabi-nabi dan Rasul yang diutuskan oleh Allah semenjak zaman Nabi Ibrahim hinggalah ke zaman Nabi Isa a.s adalah dari kalangan kaum Yahudi. Sebab itu bila mereka mendengar berita yang Muhammad seorang umat dari kabilah Arab terpilih sebagai Rasul pilihan Allah maka mereka enggan menerimanya.

3. Apa yang berlaku beribu tahun dahulu tentang sejarah persaingan dan peperangan umat Arab dan Yahudi masih lagi berterusan hingga ke hari ini. Kaum Yahudi ini masih merasa angkuh dan ego dengan kelebihan serta kepakaran yang ada pada mereka berbanding umat Arab. Lihatlah apa yang berlaku di Gaza, palestin hari ini ; ianya menggambarkan tingkah laku Yahudi dari dulu hingga kini dan hingga ke hari khiamat tidak akan berubah.

4. Walaupun ianya berlaku di kalangan bangsa Arab dan Yahudi, namun bangsa ini pada asalnya adalah keturunan Nabi Allah Ibrahim. Nabi Ibrahim mempunyai dua orang isteri, seorang bernama sarah yang melahirkan anak bernama Ishak ( Nabi Ishak ), dan seorang lagi isteri bernama Siti Hajar yang melahirkan anak bernama Ismail (Nabi Ismail ). Dari keturunan Nabi Ishak inilah lahirnya Bani Israel, dan dari keturunan Nabi Ismail inilah lahirnya bangsa Arab yang akhirnya dipilih oleh Allah dari kalangan kaum Arab ini seorang nabi akhir zaman iaitu Nabi Muhammad s.a.w.

5. Walaupun peristiwa dalam al-Quran banyak menceritakan perihal umat yahudi dan Arab ini tetapi tidak bermakna bahawa ianya tidak melibatkan umat Melayu di Nusantara ini. Lihat sahaja bangsa Melayu di negara kita hari ini yang pada asalnya adalah satu rumpun dan seagama. Dari segi politik pula, orang Melayu pada asalnya bersatu di dalam Pertubuhan Melayu Bersatu (UMO) yang kemudiannya dinamakan UMNO ( Pertubuhan kebangsaan Melayu Bersatu). Akhirnya berpecah dengan tertubuhnya PAS, kemudian Parti Negara, Semangat 46 dan terbaru Parti Keadilan (PKR). Daripada PAS ini pula telahpun berpecah pula hingga tertubuhnya Parti Berjasa, Parti Hamim dan juga Angkatan Keadilan Islah Malaysia (AKIM).

6. Nampaknya, apa yang berlaku pada umat Arab dan Yahudi dan apa yang berlaku kepada umat Melayu di malaysia masa kini ianya adalah sama. Yang jelasnya, ada di kalangan satu pihak yang tidak mahu menerima dan mengiktiraf pihak yang satu lagi sebagai pemimpin. Kalau apa sahaja yang baik maka ianya adalah puak mereka. Tetapi, jika berlaku sebarang keburukan dan kemungkaran maka ianya adalah khusus kepada puak yang satu lagi.

7. Bagi satu puak ini, apa sahaja keburukan dan keaiban yang berlaku kepada para pemimpin mereka maka mereka enggan untuk menerimanya dan akan mempertahankan habis-habisan tentang keburukan tersebut. Mereka sama sahaja seperti kaum Yahudi yang diceritakan oleh Allah dalam Al-Quran yang mana semua perkara yang baik adalah hak mereka dan yang buruk itu adalah untuk pihak yang satu lagi. Inilah fahaman assobiyah zaman moden yang berlaku di Malaysia.

8. Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa jika berlaku sahaja isu sensasi dan juga kes-kes moral yang berlaku kepada pihak lawan mereka maka secara radikal dan juga penuh emosi mereka akan minta dan desak supaya pihak lawan mereka perlu meletakkan jawatan dan terus menuduh semua institusi yang diwakili oleh seseorang tokoh yang buruk ini sebagai tidak baik dan zalim.

9. sebaliknya, jika perkara yang sama berlaku kepada tokoh-tokoh pemimpin dari kalangan mereka ataupun rakan kongsi mereka maka mereka akan mempertahankannya habis-habisan dan sebaliknya melontarkan pula kesalahan serta keburukan yang berlaku ini berpunca daripada niat buruk dan jahat pihak lawan mereka.

Inilah perangai dan juga tabiat kaum YAHUDI yang ditempelak oleh Allah dalam al-Quran berulang-ulang kali dalam kebanyakan surah. Justeru, kalau kita semua nak menunjuk jaguh dan juga nak mendapat kuasapun di dunia ini janganlah mengikut cara dan juga kaedah kebiadaban kaum Yahudi. Tak ada bezanya antara orang yang sedemikian dengan perangai yahudi. Wallahu 'aklam.