Translate

Wednesday, 25 June 2008

KEWAJIBAN MENTA’ATI PEMERINTAH

Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee dan dua Ahli Parlimen BN Sabah yang menganggotai Parti SAPP iaitu YB Datuk Eric Majimbun ( Sepanggar ) dan YB Datuk Dr Chua Soon Bui ( Tawau ) telah membuat pengumuman rasmi bahawa ‘ SAPP sudah hilang kepercayaan terhadap Perdana Menteri. Mereka merancang dan bercadang untuk menyokong usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri pada sidang Dewan Rakyat dalam masa terdekat.

Siapakah Yong Teck Lee dan Parti Maju Sabah ( SAPP ) yang bersungguh-sungguh untuk menjatuhkan kerajaan BN pimpinan YAB Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi? Sanggupkah wakil-wakil rakyat yang beragama Islam dari kalangan UMNO, PAS dan PKR untuk bersekongkol dengan seorang pemimpin cina yang jelas bukan beragama Islam dan juga sebuah parti yang jelas bukan berteraskan Melayu dan Islam . Kenapa pemimpin non-muslim (kafir) seperti Yong Teck Lee ingin menjatuhkan pemimpin Islam yang telah diberi mandat dan juga bai’ah oleh rakyat Negara ini melalui sistem demokrasi dalam Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu ?

Alhamdulillah pada tahun 1994, Yong Teck Lee telah membantu UMNO di Sabah bagi menggulingkan kerajaan PBS yang pro-kristian. Beliau telah keluar daripada PBS dan telah menubuhkan Parti Baru iaitu SAPP . Tindakan beliau ini telah mengakibatkan kerajaan Pairin Kitingan yang memusuhi Islam di Sabah telah tumbang. Tindakan beliau ini memang patut disokong dan dipuji pada ketika itu kerana beliau telah membantu orang melayu dan Islam di Sabah menumbangkan empayar kerajaan Kristian yang dipimpin oleh Pairin. Tapi, sekarang Pairin telah rujuk semula ke dalam BN dan tidak lagi mengambil pendekatan memusuhi UMNO dan Islam.

Apa dah jadi kali ini ? Yong Teck Lee bertindak seperti jaguh bagi kaum cina di Sabah dan juga mungkin jaguh bagi semua kaum cina untuk menjatuhkan seorang pemimpin Melayu Islam dari kalangan UMNO, iaitu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Lagaknya sama seperti Lee Kuan Yew , bekas Perdana Menteri Singapura yang memusuhi kepimpinan Melayu dan Islam pada suatu ketika dahulu.

Kepada Pemimpin-pemimpin Melayu Islam dari kalangan UMNO, PKR dan PAS yang bergelar Ahli-Ahli Yang Berhormat di Dewan Rakyat; sayugia saya ingin menasihatkan mereka tentang firman Allah s.w.t :

لايتخذ المؤمنون الكافرين أوليأء من دون المؤمنين، ومن يفعل ذلك فليس من الله في شيء إلا أن تتقوا منهم تقاة ويحذركم الله نفسه وإلى الله المصير

Bermaksud :” Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali (pemimpin/teman) dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barang siapa berbuat demikian, nescaya lepaslah ia dari pertolongan Allah Kecuali kerana (siasah) memelihara diri dari sesuatu yang ditakuti dari mereka. Dan Allah memperingatkan kamu terhadap diriNya (siksaNya). Dan Hanya kepada Allah kembalimu “. ( Al-Quran, Surah Ali Imran : Ayat 28 )

Peringatan yang dinyatakan oleh Allah s.w.t menerusi firman-Nya dalam ayat di atas adalah amat jelas sekali supaya setiap orang mukmin jangan sekali-kali menjadikan orang kafir sebagai pemimpin dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Sanggupkah kita mendengar serta mengikut telunjuk seorang pemimpin kafir seperti Yong Teck Lee demi untuk menjatuhkan seorang pemimpin (ulil amri) yang beragama Islam separti Pak Lah. Insaf dan sedarlah bahawa Allah memperingatkan bahawa mana-mana orang mukmin yang melakukannya, maka mereka akan terlepas daripadaa pertolongan serta rahmat-Nya.

Renunglah hadis ini : ” Wajib ke atas setiap muslim dengar dan taat kepada pemerintah sama ada pemerintah itu ia suka atau ia tidak suka, selama ia tidak diperintahkan untuk melakukan maksiat, maka apabila ia diperintahkan melakukan maksiat, janganlah ia dengar dan taat ” ( Riwayat Bukhari )

Pernahkah Pak Lah menyuruh rakyat Malaysia, khasnya orang Islam di negara ini untuk melakukan maksiat dan melanggar perintah Allah ? Janganlah kerana harga barang naik, minyak petrol dan diesel naik maka menyebabkan kita menderhaka kepada pemerintah dan ulil amri. Ingatlah akan hadis berikut :

Hendaklah kamu dengar dan taat kepadaa pemerintah dalam keadaan menyusahkan dan menyenangkan kamu, dalam keadaan kamu suka atau kamu tidak suka, dan dalam keadaan mereka membolot harta kekayaan dengan membelakangkan kamu ” ( Riwayat Muslim ).

Jelaslah kepada kita bahawa Rasulullah s.a.w telah memberi garis panduan kepada kita bagaimana akhlak kita sebagai rakyat kepada pemerintah. Sama ada kita suka ataupun tidak kepada pemerintah yang telah dipilih oleh rakyat, maka kita wakib patuh dan taat kepada kepimpinan seseorang pemerintah itu. Tegasnya, Pak Lah yang telah diberi watikah sebagai Perdana Menteri oleh SPB Yang DiPertuan Agong hendaklah ditaati dan sesiapa yang melakukan sebarang usaha penentangan terhadapnya dianggap sebagai penderhaka ( bughat ).

Kalau ada di kalangan wakil rakyat UMNO, PAS dan juga PKR yang bersekongkol dengan agenda jahat SAPP yang didalangai oleh seorang pemimpin parti cina yang anti kepimpinan Islam ini maka jelaslah bahawa golongan yang menyokong usul undi tidak percaya di Parlimen nanti adalah sebagai puak pelampau ( bughat ). Janganlah kita mengikut telunjuk orang kafir sebagaimana pemimpin-pemimpin di dunia Arab yang telah menyokong dan bersekongkol dengan George W.W. Bush (Amerika) dan Tony Blair ( Britain) semasa menggulingkan Saddam Hussein di Iraq. Renunglah..!

SHAMSUDDIN MONER EL-ASKARY