Translate

Sunday, 11 October 2009

JADIKAN BAGAN PINANG SEBAGAI MODEL PELAKSANAAN KPI GAGASAN 1MALAYSIA

1. Sejak Dato' Sri Najib mengambil alih pemerintahan negara pada 3 April 2009, iaitu dalam masa 6 bulan beliau menjawat jawatan presiden UMNO dan Perdana Menteri, dan dalam 7 pilihanraya kecil inilah julung-julung kalinya UMNO berjaya memenangi Pilihanraya kecil ke atas pakatan Rakyat. Kemenangan besar BN/UMNO dengan majoriti 5435 undi ke atas PAS di bagan Pinang cukup signifikan dengan kejayaan Gagasan 1Malaysia yang diutarakan oleh perdana menteri.

2. Kita kena ingat bahawa para pengundi di Bagan Pinang bukan semuanya rakyat tempatan, kebanyakan mereka adalah rakyat yang datang berhijrah dari pelbagai negeri di seluruh negara. Kebanyakan taman-taman perumahan baru di P.Dickson di diami oleh penduduk yang berhijrah dari negeri-negeri serata negara. Para pengundi POS pula yang seramai lebih 4500 orang itu juga adalah daripada rakyat negeri di luar negeri Sembilan yang bertugas di P.Dickson. Ini boleh kita jadikan ukuran bahawa rakyat di seluruh negara dari pelbagai negeri yang menetap di P.Dickson sudah mula meyakini UMNO dan gagasan 1malaysia.

3. Harus diingat bahawa mereka ini kebanyakannya masih mempunyai keluarga terdekat di kampung-kampung asal mereka sebelum mereka berhijrah ke P.Dickson. Jika BN gagal untuk melaksanakan janji-janji dalam kempen-kempen pilihanraya kecil ini, maka kesannya ialah para pengundi yang telah mengundi BN seramai 8013 ini akan menceritakan tentang janji manis BN yang gagal ditunaikan kepada keluarga mereka yang tinggal merata di seluruh negara.

4. Justeru, saya ingin memperingatkan Perdana menteri, khasnya kerajaan negeri Sembilan supaya buktikan kepada pengundi di bagan Pinang bahawa Kerajaan BN memang bersungguh-sungguh dan komited di dalam menjayakan 'Satu Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan'. Inilah masanya bagi BN untuk membalas jasa pengundi yang memberi mereka 'powerroot' untuk BN lebih bernafas selepas ini. Tunaikan amanah dengan baik. Buktikan bahawa masyarakat India di bagan Pinang tidak diabaikan. Begitu juga dengan masyarakat cina di sana, BN kena buktikan bahawa kerajaan BN membela untuk semua kaum dan agama. barulah mereka akan berpaut pada BN dan ianya akan menjadi kekuatan kepada BN di seluruh negara.

5. Nanti dalam masa 6 bulan daripada sekarang, kita boleh hebahkan kepada masyarakat umum di seluruh negara, bahawa kalau nak saksikan bagaimana BN melaksanakan konsep dan gagasan 1malaysia dengan jayanya maka datanglah ke P.Dickson, khasnya di DUN bagan Pinang. Ini bermakna bahawa BN mesti mmebuktikan pencapaiannya kepada Rakyat bagan Pinang dalam masa 6 bulan ini. kalau tidak, maka mereka akan menjadi duri dalam daging kepada rakyat di negeri-negeri lain selepas ini.

6. Buktikan juga kepada pengundi-pengundi POS, Khasnya warga tentera di sana bahawa pengumuman Perdana menteri untuk menjadi P.Dickson sebagai bandar Tentera darat akan dapat direalisasikan dalam masa 6-12 bulan akan datang. kalau ianya hanya tinggal ucapan dan pengumuman, maka ianya akanmemberi kesan negatif kepada keyakinan pengundi-pengundi POS tentera di negeri-negeri lain. Apa yang dapat dinikmati oleh warga tentera Darat dengan pengiytiharan PD sebagai bandar tentera darat..? Ini mesti dinyatakan serta dilaksanakan dengan jelas dan terancang.

7. Akhirnya, jadikanlah Bagan pinang sebagai model kepada pelaksanaan gagasan 1Malaysia seperti yang dinyatakan oleh BN di bawah kepimpinan Dato' Sri Najib sebelum ini. Ingat, semangat bagan Pinang akan merebak ke seluruh pelusuk tanah air. Ianya macam wabak H1N1 dan JE. Tahniah BN kerana menang besar di Bagan pinang. Benarlah seperti yang saya ungkapkan sebelum ini bahawa calonj BN, T.Sri Isa Samad adalah calon 'SUCI DALAM DEBU'.

ANALISIS PRK DU N B.PINANG : BN 65% - PAS 35% ; ISA Menang majoriti lebih 3000 undi

1. Analisis yang saya lakukan selama 8 hari berkampung di Bagan Pinang mulai 3 Okt - 10 Okt, mendapati bahawa sokongan kepada T.Sri Isa Samad, calon mewakili BN/UMNO ialah sebanyak 65% dan sokongan terhadap calon PAS hanya setakat 35%.

2. Berdasarkan kepada jangkaan SPR bahawa peratus keluar mengundi pada PRK bagan Pinang ini menjangkau kepada 80%. Maka jumlah pengundi yang dijangka akan menunaikan tanggungjawabnya sebagai pemilih daripada 13,664 pemilih (termasuk undi POS) ialah seramai 10,931 orang.

3. Dengan sokongan sebanyak 65% kepada T.Sri Isa Samad yang diperolehi daripada survey gabungan penganalisis bebas pilihanraya yang saya kendalikan selama 8 hari ini, maka undi yang dijangka diperolehi oleh BN ialah sebanyak 7105. Manakala PAS ialah sebanyak 3826. Ini bermakna bahawa BN akan memperolehi majoriti sebanyak 3279 undi. Ini adalah perkiraan kasar saya tentang keputusan yang dijangka diperolehi oleh BN semasa tamat pengiraan undi pada malam ini.

4. Kemungkinan jangkaan saya ini 90-95 peratus adalah tepat. Dan BN dijangka menang dengan majoriti antara 3000-3300 undi. KIta saksikan keputusan sebenarnya malam nanti.