Translate

Monday, 6 July 2009

APASAL LIM GUAN ENG MINTA KERAJAAN PUSAT YANG ZALIM DAN KORUPSI UNTUK SELEASI ISU KG. BUAH PALA..?

1. 23 orang keluarga setinggan di kampung Buah pala, Penang dah mula mengamuk dengan Kerajaan pakatan Rakyat P.Pinang kerana tanah yang diduduki mereka sejak hampir 100 tahun dulu, nak dibangunkan oleh pihak pemaju, iaitu Koperasi pegawai-pegawai kerajaan Negeri.P.Pinang.

2. Baru Lim Guan Eng (DAP) tahu dan sedar tentang perangai kaum kerabat HINDRAF di Penang. Timbalan Ketua Menteri 2 (Hindraf) pun tak berani turun padang untuk selesaikan masalah penduduk kampung Hindraf ini.

3. Tiba-tiba Ketua Menteri, Lim Guan Eng mengatakan bahawa kerajaan negeri tak mampu nak bayar pampasan kepada pemaju untuk membatalkan projek tersebut. Senang-senang pulak dia suruh kerajaan pusat tolong selesaikan masalah penduduk hindraf ni dengan nilai lebih RM 100 juta untuk membayar harga tanah ni pada pemaju sebagai ganti rugi. Dan tanah ini pula diserahkan hak milik pada 23 keluarga hindraf ni. Buat apa kerajaan pusat nak bantu pula, puak-puak hindraf ni bukannya tahu bersyukur kepada BN. Merekalah menjadi penyebab kepada jatuhnya Kerajaan BN di Selangor, Perak, Kedah dan Penang. Lepas tu, bila Menteri Dalam Negeri membebaskan 5 orang HIndraf dari tahanan ISA, salah seorang dari mereka menjawab bahawa dia tak perlu beterima kasih kepada kerajaan.

4. Yang saya hairan dan terkejut beruk ialah, bagaimana seorang Ketua Menteri Pakatan Rakyat boleh menyerah kalah dalam isu memperjuangkan rakyat ni. Dulu depa kata yang kerajaan BN ni zalim, tak adil, korupsi dan tak pandai tadbir negara dan negeri. Macammana mereka nak suruh kerajaan Zalim dan korupsi untuk bantu mereka selesaikan masalah penduduk Kg Buah Pala ni.

5. Dah terang-terang kerajaan BN ni zalim dan korupsi, hai pasai apa nak beri kepercayaan pula pada BN untuk selesaikan kemelut ini. Carilah pemimpin dan kerajaan yang adil dan berwibawa seperti kerajaan PAS di Kelantan untuk selesaikan masalah rakyat di Penang. PAS dah hampir 20 tahun mentadbir Kelantan dengan adil dan jayanya. Eloklah minta bantuan pada rakan sekutu mereka dari PAS Kelantan untuk bantu penduduk hindraf di Kg. Buah Pala ni. kalau kita serahkan pada BN, nanti mereka ini akan songlap duit rakyat dan akan berlaku penganiayaan pada rakyat. Nak percaya lagi ke pada BN..?